01.13.13

Nytårskøkkenet: vildt, lakridsmad og rester

Posted in Mad at 9:07 am by betteskov

Der bliver produceret store mængder mad i mit lille køkken (I ville blive overraskede over, hvor meget en lille splejs som jeg kan spise, når der trænes til eller restitueres efter ultraløb), men det er kun en lille minoritet, der overhovedet nærmer sig at være innovativt. Jeg spiser masser af kylling, æg, pasta og grøntsager i mange variationer, men det er ikke hver uge, der åbnes en kogebog.

Nytårsaften skulle dog være anderledes – jeg proklamerede, at jeg ville lave mad, og så var der jo ingen vej tilbage. Jeg fik endda fat i en temmelig stor dyrekølle og brugte det meste af dagen på at a) kæmpe med at proppe den ned i en kogepose med lidt rødvin, grøntsager og bouillon og b) overvåge at den langtidsstegte i ovnen. Sådan en 3-4 timer gav et ganske mørt resultat, og en ordentlig portion kød!

Tilbehøret skulle have temaet “lakrids”, og jeg fandt en spændende opskrift på rødkålssalat med lakrids hos Bülow. Opskriften blev først testet på mine forældre, og her var jeg måske, trods advarsler, lige frisk nok med lakridspulveret. Resultatet blev en dejlig sprød salat, der smagte enormt stærkt af lakrids. På selve nytårsaften docerede jeg det rå lakridspulver i lidt mindre mængde og kom til at glemme gryden, så det kogte MEGET ind med balsamico-eddiken og blev helt karamelliseret. Det gjorde noget ved smagen, og den endelige ret blev langt mere harmonisk. Selvfølgelig er lakrids lidt en sjov gimmick, men denne salat med rødkål, quinoa og rødbeder var faktisk noget, jeg godt kunne finde på at lave som tilbehør en anden gang, eller måske endda som hovedret til mig selv.

Dyrekøllen blev meget god, men jeg synes faktisk, resterne dagen efter blev endnu bedre. Her fandt jeg inspiration fra mit kursus i italiensk mad. Det var godt nok kanin, vi tilberedte dengang, men udskiftningen var ikke noget problem. Jeg brugte ikke en opskrift, men improviserede lidt og sammenkogte en gryderet: Først blev kødet brunet i lidt olie, så tilsatte jeg løg, bladselleri og et par gulerødder, det hele skåret i små bidder, sammen med lidt hvidløg, kapers og nogle oliven skåret i stykker. Da det var sauteret let kom jeg en dåse tomat og et skvis hvidvin i, sammen med friskkværnet peber, Herbamara  bouillon, en anelse chili og tørret timian. Det snurrede en times tid og blev en rigtig god (og meget enkel) reste-ret, der kan varieres i det uendelige (grøntsagerne kan skiftes ud med hvad man nu har, og kylling fungerer udmærket i denne ret).

Der er stadig en pæn mængde dyrekølle i min fryser, og jeg tror bestemt det skal benyttes i nogle gryderetter!

Jeg har faktisk ikke kunnet nære mig for at købe en ny kogebog, og i sidste uge kunne jeg hente Birthe Lynggaards flotte nye udgivelse hos boghandleren. Birthe er en af de mest berømte danske bloggere, og jeg har tit ladet mig inspirere hos Newyorkerbyheart.  Papirudgaven er flot og hyggelig at læse i, og jeg er ved at afprøve opskriften på chili con carne. Gryden snurrer livligt, og jeg vil senere gerne forsøge mig med nogle cookies med tranebær, havregryn og hvid chokolade. Så køkkeneksperimenterne er da ikke helt uddøde – på en stille søndag er det rigtig hygsomt at luske rundt i mit køkken 🙂

 Leave a Comment