04.25.13

Smagen af “Eataly”

Posted in Mad, Rejser at 6:38 pm by betteskov

Et af højdepunkterne på min tur til Rom var selvfølgelig at svælge i lækker, italiensk mad. På en konference om forebyggelse af hjertekarsygdomme bliver der selvfølgelig serveret sunde snacks, og jeg må sige, at jeg sjældent har gnavet i en så vidunderlig rå fennikel. I Italien smager simple ting som tomater, rucola og mozzarella altså bare bedre!

grønt

Der var selvfølgelig en masse snak om Middelhavskost (bemærk olivenolien til dyppelse) og jeg lærte 3 overraskende ting om denne diæt:

 • Der er faktisk ingen lande i Sydeuropa, hvor befolkningen faktisk spiser den version af Middelhavskosten, videnskaben har defineret som værende særligt sund (se tidligere indlæg om dette emne)
 • Middelhavskost henviser til nogle kostmønstre fra Grækenland og Italien, der blev observeret i efterkrigstiden hvor pengene var små (derfor blev der ikke spist så meget kød og kalorieindtaget var generelt lavt)
 • Alligevel var der en hel session om, at den økonomiske krise er en barriere for de sunde middelhavs-agtige kostmønstre i dag – paradoksalt nok!

Nå, jeg havde da heldigvis et par euro at spendere på mad! Mit yndlingsspisested i EUR var en bar lige overfor Palazzo Dei Congressi. Det var et hyggeligt sted, men lignede ikke ligefrem en gourmet restaurant, hverken udenpå eller indeni:

bar

Maden var da også ganske uprætensiøs og blev øst op på bakkerne fra en disk. Men smagen var virkelig noget særligt. En dag fik jeg gnocchi (pasta-agtig ting lavet med kartoffel), som jeg virkelig godt kan lide, men min favorit var en aubergine med ost og tilhørende grønt, der havde fået rigeligt hvidløg. Det var enkelt, jeg kender ikke engang navnet, men nøj hvor det smagte!

mad

Sådan måtte min (forøvrigt glimrende) kantine gerne traktere mig – selvom jeg helst ikke spiser så vanvittige mængder olie herhjemme. På den anden side er jeg ikke blevet tykkere af mit italienske eventyr, og jeg kan da stadig løbe, så måske er min tilbageholdenhed med fedt ubegrundet. Jeg fik ellers flere is, én af dem er en seriøs kandidat til årets bedste gelato 🙂

is

Kaffe fik jeg også bunker af, både den stærke, stærke espresso med et glas vand til, og tøsevarianten med mælk og fin kunst

cap

Jeg fik jo ikke set enormt meget af Rom, men på Ostiende station faldt jeg tilfældigt over supermarkedet “Eatily”. Nok mest for turister mindede det lidt om Italiens svar på torvehallerne. Priserne var høje, men der blev også solgt virkelig lækre varer. Jeg fik smagsprøver på noget brød med figner og savlede over hylderne med chokolade, biscottier og topfrisk grønt. Konklusionen er, jeg vist må til Italien igen snart. Jeg nåede kun et stykke pizza (dejligt, med tomat og svampe), og der er så mange pastaretter, jeg trænger til at få genopfrisket. Og isen, åh isen!

tomat2 Comments »

 1.    karina said,

  april 27, 2013 at 7:25 am

  Den dejlige mad, kunne få mig til at vælge Rom Marathon i stedet for Wien, som jeg også har kig på. Det med at være afsted i et land, der laver god mad, det giver ekstra på oplevelseskontoen. 🙂

  Vi kvinder er nok lidt fedtforskrækkede, men mon ikke kombinationen af maden gennem hele dagen spiller en stor rolle? Interessant er det i hvert fald.

  God bededagsferie

  Kh Karina

  Svar

 2.    betteskov said,

  april 27, 2013 at 11:34 am

  Jeg synes bestemt Rom er værd at besøge, alene for maden. Det er ikke spor dyrt at spise godt, og jeg synes selv små steder og “turiststeder” byder på udmærket mad. Det sjove er, det er så simpelt: pasta, peber og ost kan give en sublim smagsoplevelse 🙂
  Jeg kender slet ikke til Roms marathon, men byen er jo anlagt på syv høje, så den er nok hård 😉
  Fedt er meget fremme i disse tider, og jeg har ikke noget problem med nødder, laks, avokado, mørk chokolade og den slags. Men synes altså det er klamt, når de bare tømmer olivenolieflasken ned i maden. Føj, føj. Kender efterhånden også en del løbere, der er gået over på høj fedt + høj protein i deres kost. Men jeg er altså gammeldags og elsker mit brød, frugt og pasta alt for højt – for ikke at tale om havregrøden….

  Svar

Leave a Comment