05.17.13

Pip fra en lukket verden

Posted in Saudi at 12:46 pm by betteskov

Jeg vil rigtig gerne fortælle om mine studerende, men det er godt nok svært. Der er omkring 60 af dem, og de er fuldstændig unikke allesammen! Det er nogle skønne piger, som det er svært ikke at blive i godt humør af at være sammen med.

De fleste er 18-20 år gamle, men de forekommer nok yngre, måske fordi de har levet en meget beskyttet tilværelse? Det kan også bare være, der lidt lettere bliver pigefnidder og hvinen og tisken og tasken , når så mange piger befinder sig på samme sted uden mandligt modspil? Undertrykte er de langt fra. Selvfølgelig er de forskellige, og nogle er mere stille og nogle meget frimodige, men de er ikke bange for at råbe op, især ikke hvis de føler sig uretfærdigt behandlet. Pigerne kalder os “miss” eller “professor” eller “doctor”, men foretrækker så absolut “teacher”. Hvis jeg havde en krone for hver gang jeg har hørt sætningen “teacher, help me” ville jeg kunne erhverve mig hovedparten af landets oliereserver 🙂

Jeg havde hjemmefra hørt, at sociale medier er forbudt hernede, men det er bestemt ikke rigtigt. Mine studerende har profiler på sider jeg aldrig har hørt om, og de finder facebook håbløst gammeldags. Deres yndlingskilder til kommunikation er Instragram og Twitter. Jeg har derfor set mig nødsaget til at støve min meget ubrugte twitter-konto af, og har til min store overraskelse fundet en anvendelig metode til at give kollektive beskeder – akkurat som derhjemme er det ikke lige de studerendes spidskompetence at modtage en sådan!

Jeg skriver når test-resultater er klar, eller jeg har sendt dem en vigtig e-mail til deres universitets-adresse. Desuden har jeg fortalt lidt om mine oplevelser hernede, og bedt om tips til gode shopping-malls og turist-steder (som det er lidt sparsomt med…). Det utrolige er, de faktisk kommunikerer med mig af denne kanal, og når jeg engang får lidt bedre tid skal jeg klart google-translate nogle af deres arabiske beskeder til hinanden. Det tror jeg kunne være et meget interessant kighul til deres univers, og de er flinke til at svare og re-tweete. Her er den mail-boks, jeg modtager studerendes mail i:

IMG_0911

Min konklusion er, at mine studerende er meget forskellige fra mig. Ikke fordi de skal være tildækkede i mænds selskab og ikke har lov til at tage kørekort, men fordi de er født i 1993 og jeg er en oldsag i sammenligning 😉 Hvis man siger Justin til dem, vil de nok svare Bieber, mens jeg tænker “Timberlake”. De griner garanteret af mine mormor-nederdele og min kiksede rygsæk, som jeg ikke kan undvære til at slæbe alt mit grej frem og tilbage… Men jeg håber da de synes det er lidt cool, jeg forsøger at bevæge mig ind i deres verden 🙂5 Comments »

 1.    Line42 said,

  maj 19, 2013 at 7:53 pm

  Det er altså spændende sager, du får lov at opleve! Også selv om det er et land, hvor kvinder skal gå tildækkede og ikke må køre bil. Og så siger du twitter… må vel på et tidspunkt også se om jeg kan tage mig sammen til at prøve den platform også. Selv om jeg er glad for facebook.

  Svar

 2.    justwondering said,

  maj 20, 2013 at 5:41 am

  Enig med Line – det er virkelig spændende, og det er jo et ekstra plus, at du er så dygtig til at formidle dine oplevelser. Det er interessant!

  Twitter….tja, jeg er heller ikke hoppet på den vogn endnu. For længe siden oprettede jeg en konto, men slettede den med det samme igen fordi jeg ikke lige vidste, hvad jeg skulle bruge den til. Det ved jeg stadig ikke.

  Svar

 3.    betteskov said,

  maj 20, 2013 at 10:36 am

  Dejligt at I foelger med! Ja, her oplever jeg saa meget, at det hele slet ikke er til at rumme. Der er ogsaa et par ting, som jeg foerst kan skrive om, naar jeg kommer hjem, men helt uinteressant er det ikke 😉

  Foer i tiden anede jeg heller ikke, hvad twitter kunne bruges til, men nu kan jeg se, det er supersmart til at kommunikere med mine studerende. Bruger det ikke til saa meget andet…

  Svar

 4.    Karina Palmquist said,

  maj 24, 2013 at 11:00 am

  Hej Betteskov,

  Sikke et eventyr du er ude på. Det lyder virkelig som en rejse, der nok vil komme til at lære dig et og andet. I hvert fald får du en indsigt i en hel anden samfundsform.

  Men pyha, hvor er det altså forfærdeligt at kvinder behandles på den måde! Havde det været mænd, havde det så ikke forlængst været i FNs menneskerettigheds kommission osv?

  Glæder mig til at læse mere.

  Jeg forstår heller ikke twitter og instagram…

  Kh Karina

  Svar

 5.    betteskov said,

  maj 25, 2013 at 12:06 pm

  Hej Karina

  Du har helt ret – hvis mine studerende har laert halvt saa meget som mig, er jeg virkelig tilfreds med udbyttet. Det er helt overvaeldende hvad jeg paa en maaned har suget til mig om kultur, sprog mm.

  Jeg tror ikke kvinderne her selv mener, de bliver daarligt behandlet. De to koen holdes skarpt adskilt, der er nogle ting kvinder ikke maa (feks koere bil) men til gengaeld skal deres mand/far/onkel eller andet koere dem rundt. De taenker vist snarere, at de bliver behandlet som prinsesser…

  Umiddelbart taenker jeg ikke paa mine studerende eller Saudiske kolleger som nogen det er synd for, og det goer de helt sikkert ikke selv! Der er mange staerke og handlekraftige kvinder her, og paa de rene kvindeomraader kan de faerdes frit og frejdigt.

  Det er klart, at jeg er fuldstaendig enig i, at det er helt hen i skoven at halvdelen af landets befolkning opfattes som “mindreaarige, der ikke kan blive voksne”, men de mange regler forekommer egentlig ikke som undertrykkelse (bare irriterende) naar man er her. Ved ikke om det giver mening?

  Det er bare absurd. Her i landet kan en kvinde blive pilot, og flere er det faktisk. Men hun maa ikke selv koere bil til lufthavnen, og naar hun forlader landet, faar hendes mandlige vaerge en sms fra staten, saa han ved hvor han har hende 🙂 Kan nogen faa det til at haenge sammen?

  Det allerunderligste er nok, at oplevet indefra virker alle de saere ting egentlig meget normalt. Man vaenner sig hurtigt til dresscode, bedetider, forbud mod x og y og z – for livet leves jo her, endda med masser af grin og latter 🙂

  Svar

Leave a Comment