08.05.14

Smagen af Tokyo

Posted in Mad, Rejser at 1:18 pm by betteskov

Der er nok ikke nogen, som vil blive overraskede over dette indlægs konklusion, så den får I allerede her: man spiser rigtig, rigtig godt i Japan! Der er restauranter overalt i Tokyo, det er muligt at prøve ALT (fra pizza til tørrede blækspruttearme), og priserne er absolut rimelige. Tokyo har rigtig mange Michelinstjerner, men det niveau var vi slet ikke oppe på. Alligevel fik vi masser af spændende og lækker mad i rigelige mængder, for priser omkring 100-150 kr for en frokost for to, og 300 for en middag med flere retter, inklusiv drikkevarer.

Det er bestemt ikke alle spisesteder som har et engelsk spisekort, men heldigvis er der i Japan tradition for at vise fotos af maden, eller endda plastikmodeller af hver enkelt anretning. De største sproglige udfordringer oplevede vi på mindre cafe-agtige steder, hvor man skulle bestille sin mad i en automat og derefter aflevere en seddel til personalet.

Japansk mad forbindes nok mest med sushi, og det skulle selvfølgelig prøves. Den sjoveste sushi-restaurant bød på en ret avanceret form for running sushi, hvor hver kunde på sin lille skærm kunne bestille fra en omfattende menu – stykkerne blev så produceret i køkkenet og leveret lige til kunden af et transportbånd.

sushi

Et stort hit var nudler i alle afskygninger – både de allestedsnærværende “ramen”, boghvedenudlerne “soba” og alle mulige andre varianter. Nudelretterne var billige, lækre og vidt forskellige: de mest simple bestod af en suppe, mens der andre gange kom adskillige skåle med tempuraretter (friturestegt kød og grønt), dyppelse og bouillion ved siden af af nudlerne.

nudler

Vi var også på ikke-japanske restauranter, og noget af det allerbedste mad fik vi som den store koreanske barbeque. Her kom tallerken efter tallerken med kød og tilbehør ind til det runde bord, hvor en grill i midten gjorde det muligt for gæsterne selv at stå for den endelige tilberedning. Jeg er bestemt ikke nogen stor kødspiser, men kunne godt blive forfalden til det møre og lækre oksekød, som lige fik lov til at røre ved grillen. De spicy stykker syltede grøntsager, især kål, som kaldes kimchi smagte også rigtig godt!

kimchi

Nu vil jeg ikke prøve at bilde læserne ind, at alt bare smagte himmelsk. Vi bestilte løs med åbent sind, og der var da et par fejlskud. Min rejseledsager lærte på den hårde måde, at “stewed beef tendons” IKKE er tenderloin stavet forkert, men faktisk en skål med ligamenter… Jeg fik noget lige lidt for rå  kylling på en brassiliansk restaurant, og det meget K-vitamin holdige soya-produkt natto var en temmelig klistret oplevelse!

natto

Alt i alt blev jeg meget mættet af smagsindtryk, og fik da også lidt inspiration til selv at gå i køkkenet (med standardtilføjelsen “når jeg engang får tid”). Tokyo var virkelig en stor kulinarisk oplevelse. Det gik kun opad efter SAS på udturen diskede op med den grimmeste flymad jeg længe har set 🙂

flymad

Mere følger om snacks og drikkevarer – vær forberedt på en gedigen overdosis af grøn te!Leave a Comment