12.01.14

“Kødkuren” eller en lille historie om mad som medicin

Posted in Hverdagsliv, Løb, Mad at 12:26 pm by betteskov

Da jeg for snart to uger siden blev diagnosticeret med svær jernmangelanæmi, var min første reaktion en kæmpe lettelse. Jeg kunne godt fornemme, der var noget galt med mig, og frygtede alskens grufulde sygdomme med tilhørende skrækkelige behandlingsregimer.  Efter lidt betænkningstid sparkede jeg så mig selv meget hårdt gentagne gange for at have ladet det blive så slemt! Tidligere har jeg været meget opmærksom på min kost og på at passe på mig selv, men i al det kaos der har omgivet mig i 2014 er det fokus bare gledet helt væk…

Det kan jeg ikke gøre om, men jeg kan da heldigvis blive klogere. Samt prøve at tilgive mig selv, for mine symptomer var langt fra typiske, og jeg har virkelig haft meget at spekulere på i år. Heldigvis er der en helt klar og tydelig vej til at komme mig 100% over det her, og den må jeg følge, selvom det kræver lidt selvovervindelse. Behandlingen består til dels i, at jeg tager jerntilskud 3 gange dagligt, men jeg skal også spise jernrig kost, hvilket er svært, når man foretrækker grøntsager og har det virkelig stramt med at røre ved eller se på råt kød. Jeg tilstræber at spise 100-200 gram kød to gange om dagen, og det udfordrer virkelig min appetit og fantasi.

Chili con carne er et hit; jeg kan godt lide smagen, og c-vitamin fra tomater hjælper på jernoptagelsen. Desuden har min mor fyldt min fryser med græske frikadeller og farserede porrer, begge retter jeg er i stand til at spise, men ikke tilberede selv. Et besøg på restaurant Flammen var en god anledning til at spise kænguru og krondyr, og nu har jeg vel en god undskyldning for at spise ude tit! Nå, men opskrifter og idéer til kødretter til en person modtages med glæde, især hvis de indebærer et minimum af nærkontakt eller stegning 😉

Jeg vil nu ikke pive alt for meget, for så drukner den gode nyhed helt: Kødkuren virker! Den virker! Den virker der hvor det er rigtig vigtigt: LØB! Yay!

Jeg skal til kontrol midt i december, men fik fredag lige taget en hurtig blodprøve uden om systemet, for at se hvordan det gik. Efter så kort tid var det ikke sikkert, jeg ville se en effekt, men hæmoglobinen var allerede steget til 5.3. Hvad vigtigere er, jeg har det bedre (omend noget træt om aftenen) og søndag løb jeg årets bedste 5 km, endda iført nissedragt. 2014 har virkelig været elendigt, så tiden er stadig ikke noget at prale med, men mit eget ur vist lige under 27 min for 5.2 km, og jeg vandt en stor æske chokolade som nr. 2 i min aldersgruppe. Hvad kan det så ikke blive til, når jeg får blodprocenten helt op? 

nisse

Ja, det var altså en pænt glad nisseløber, der fejrede fremskridtet med julemarked og kagebagning. Desværre kunne jeg ikke spise alt for mange af julekagerne, for der skulle jo lige være plads til en stor bøf 😀Leave a Comment