02.11.16

Ja, jeg spiser da bakterier (og andre kosttilskud)

Posted in Hverdagsliv, Løb, Mad at 12:52 pm by betteskov

Skulle nogen spørge om min faglige holdning til kosttilskud, vil de nok få et ret klart svar, der rimer på “hej” og “kontrafej”. Tilskud kan ikke erstatte en sund og varieret kost, og det er da smartere at give pengene til velgørenhed eller solde dem op end at købe fup-produkter. Det mener jeg helt seriøst, men hvis man kigger lidt i mit hjemmeapotek, ser billedet lidt anderledes ud:

medicin

Nu er jeg jo også et helt unikt individ, så der er selvfølgelig gode grunde til, jeg supplerer min (ellers ret fornuftige, hvis jeg selv skal sige det) kost op med et par tabletter til hvert måltid, samt dem, der skal spises ind imellem. Ja, jeg rejser faktisk rundt med en lille pensionist-pilleæske 😉

Probiotika er bare et fancy navn for de yoghurttabletter, jeg altid fik som barn, når vi rejste udenlands (et grønt rør ved navn Paragurt). Jeg spiser disse fordi megen forskning peger på, mængden og typen af bakterier i vores tyktarm har stor indflydelse på helbred og humør. De gavnlige bakterier i tarmen hjælper os med at fordøje maden og danner vitaminer og signalstoffer, der kan påvirke hele kroppen. Jeg er ikke så glad for at spise yoghurt, så derfor benytter jeg alternativet på tabletform. Desværre er der ikke så megen forskning omkring præcis hvilke bakteriestammer der gavner mest, så jeg prøver mig frem. I hvert fald er der ingen tegn på, probiotika kan have skadelige virkninger, så i værste fald er det bare spild af penge. Men det er da lidt sjovt at sluge en (ikke helt lille) kapsel med 3 mia. mikroorganismer i. Men der bor nu også mange i vores fordøjelsessystem, 10^12 svarer til 1000 mia.! (figur fra B. Sartor: Gastroenterology 2008)

Human%20gut%20microbiota

D-vitamin er så omdiskuteret, at ikke engang de fremmeste eksperter kan blive enige om, om man skal tage tilskud eller ej. Mine kolleger (der er læger og/eller forskere) har også forskellige holdninger, og endnu vigtigere: forskellig praksis. Nogen tager tilskud, andre gør ikke. Jeg har et vist grundlag for at spise min lille, daglige tablet, for jeg fik målt mit niveau af D-vitamin i forbindelse med et kontrolbesøg hos lægen. Jeg lå allernederst i normalområdet, min værdi var 53 hvor den nedre grænse er 50. Eftersom jeg har øget risiko for knogleskørhed, blev lægen og jeg enige om at jeg skulle have et tilskud, og næste prøve viste en værdi pænt midt i referenceområdet.

Jeg er netop begyndt på fiskeolie, nu hvor jeg har intensiveret træningen. Kapslerne indeholder omega-3 fedtsyrer, som indgår i cellemembranerne, og dem tror jeg, jeg har god brug for, når jeg udfordrer min krop på udholdenheden. En mulig forebyggelse af hjertesygdom og antiinflammatorisk effekt er da heller ikke helt ringe. Ja, jeg kunne også få disse fedtsyrer fra fisk, men jeg foretrækker de magre (tun, rejer, hvide fisk) frem for de fede (laks, ørred, sild), og der er bare mest omega-3 i de fede varianter. Igen, der er ikke nogen evidens for, fiskeolie kan skade, medmindre den er harsk…

Endelig tager jeg jern, men det er nu snarere en medicinsk behandling af en mangeltilstand end et kosttilskud. Jeg har haft enormt god, nærmest mirakuløs, effekt af aminojern (tjek bare mine løbetider fra 2014 til 2015), men LAD VÆRE med at selvmedicinere. Hvis du har symptomer på lav blodprocent, så få taget en blodprøve. Jerndepoterne skal også kontrolleres, og der er brug diverse andre prøver for at stille diagnosen! Jeg arbejder også på min jernstatus gennem kosten (kød skal der til, suk), og ved ikke at drikke sort te til måltiderne. Tabletterne bliver taget med stor præcision, for jeg ved, jeg har brug for dem, både gennem erfaring og teoretisk viden. På grund af denne behandling har jeg droppet nogle tilskud, der ellers er populære hos løbere: Magnesium og mineraler! Teoretisk kan magnesium hjælpe på muskeludtrætning, men det kan også forhindre optagelsen af jern, og jeg prioriterer 🙂

Hvad angår mine kosttilskud må jeg konkludere, at jeg baserer mine valg mere på tro end på reel viden (med undtagelse af jern). Jeg vil stadig ikke anbefale andre ukritisk at hælde alle mulige tilskud i sig, men der kan være situationer, hvor en normal kost ikke slår helt til, f.eks. hvis man er meget fysisk aktiv eller har fødevarer, man ikke kan/må/vil spise. Og så er jeg lidt nysgerrig: hvilke tilskud spiser I andre, og hvorfor?4 Comments »

 1.    Karina said,

  februar 12, 2016 at 6:45 am

  Spændende indlæg. Jeg tager en del kosttilskud – og deriblandt Magnesium. Tankevækkende at det kan forhindre optagelsen af jern….
  Hm…
  Fiskeolie, D, Silica, Q10 og C er også på min liste 🙂
  God weekend

  Svar

 2.    betteskov said,

  februar 12, 2016 at 7:58 am

  Hej Karina og tak for din kommentar! Vores lister er ret ens, så mon ikke vi får info fra samme kilder 😉
  Jeg tog også Q10 engang (men så var bøtten tom, og jeg fik ikke købt nyt), da det har en god effekt hos hjertepatienter, der får statiner (kolesterolsænkende medicin, der kan give muskelproblemer), så mon ikke det også kan hjælpe løbere?
  Ja, der er en masse interaktioner mellem kosttilskud, de kan hæmme og fremme hinanden, så det giver ikke mening bare at hælde en masse ned på en gang, som i en multivitaminpille… Det med jern og magnesium er en udbredt opfattelse:
  https://labdoor.com/article/nutrient-nutrient-interaction-in-multivitamin-supplements
  Jeg har dog haft svært ved at finde noget videnskabeligt på historien, men kom frem til en artikel der viste, at nogle typer magnesiumpræparater kan hæmme jernoptagelsen (især af non-hem jern, altså det, der ikke kommer fra kød) ved at ændre pH:
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8024640
  Det mest almindelige magnesiumpræparat i DK er magnesium citrat, og jeg ved altså ikke helt, om det kategoriseres som tungt opløseligt (hæmmer jernoptagelse) eller let opløseligt???
  Ak, det er svært at blive klog på. Må bare konkludere at der er mange ting at tage hensyn til. Jernoptagelse hæmmes af mange ting i kosten, så jeg tilstræber at tage tilskud på tom mave, gerne sammen med lidt C-vitamin (øger optagelsen). Det er bare mere besværligt end at spise tabletten til et måltid!

  Svar

 3.    Birgitte B said,

  februar 12, 2016 at 8:39 am

  Jeg tager multi vitamin/mineral pille + fiskeolie og kalk. Jeg drikker ikke mælk og får ikke spist nok kalk via grøntsager, så jeg tager et tilskud.
  Jeg overvejer en tur til lægen, da jeg har mistanke om jernunderskud, men som du skriver, så skal det konstateres før jeg gør i gang med at spise ekstra af det.
  Jeg har før med god virkning spist magnesium mod kramper i læggene.
  Kh. Birgitte

  Svar

 4.    betteskov said,

  februar 12, 2016 at 8:53 am

  Hej Birgitte.
  Klog ide med en tur til lægen, der er rigtig mange kvinder som lider af jernmangel i større eller mindre grad. Det kan faktisk også give urolige ben (et af mine symptomer, som jeg fejltolkede som magnesiumunderskud – det er farligt at prøve at være sin egen læge uden at være grundig nok!), og træthed og mange andre symptomer… Bare sørg for, din læge ikke kun måler blodprocenten (hæmoglobin) men også kigger på ferritin (afspejler jerndepoter) og B-vitaminstatus!
  Selvom det kun er en meget lille og selektiv stikprøve vi har her, bekræfter den min ide om, at det mest er kvinder der tager kosttilskud – gad vide om der er mænd (udenfor bodybuildermiljøet) der går op i den slags?

  Svar

Leave a Comment