06.10.16

Noget om vedholdenhed

Posted in Bøger at 8:53 am by betteskov

I bund og grund er jeg en utålmodig person. Jeg afskyr at vente, om det er på DSB eller andre mennesker, jeg vil helst se resultater af min indsats NU, og jeg kan koncentrere mig om noget i ca. 40 sekunder, før jeg lige skal tjekke facebook… Alligevel har jeg en forkærlighed for meget langsigtede projekter, såsom at uddanne mig i årevis eller træne til at kunne løbe lange distancer, for ikke at tale om kringlede håndarbejdsting og enorme puslespil 🙂 Jeg tror det er et udtryk for, vi mennesker har en sammensat natur, og at der måske er en særlig tiltrækning ved opgaver, der i deres grundsubstans forekommer én svære?

Nå, men jeg har kastet mig over et projekt, der måske er den ultimative test af vedholdenhed. Det er et læseprojekt, som er helt omvendt af den måde, jeg oftest læser bøger på (hvilket nok mest minder om en blanding af pløjning og skøjtning). Jeg læser Bibelen, hver eneste side, over 4 år! Jeg følger den officielle Bibel-læseplan, og som et ægte “barn” af min tid har jeg den naturligvis som app på min Iphone. Jeg har gennem denne adgang til hele Bibelen online, men plejer nu at læse i et tungt, håndholdt eksemplar, som jeg også skriver lidt noter i.

Jeg er glad for at følge planen, fordi den ikke bare gennemgår den store bog slavisk og kronologisk, men holder mig lidt i hånden og sørger for, der ikke bliver alt for lange kedelige stræk. Jeg gik i gang i november sidste år, og følte mig godt hjemme  i Markusevangeliet og 1. Mosebog. Der har også været tekster, som ikke siger mig så meget (Esajas bog og Joels bog), og dem, der gør mig decideret rasende (1. Korinterbrev, jeg har det stramt med Paulus, og det kan hans ord om at kærligheden er størst ikke opveje). Heldigvis bliver disse afbrudt hver lørdag af et poetisk indspark (ofte fra Salmernes eller Ordsprogenes bog), og af søndagens tekst hver søndag.

Ved at læse så langsomt, er der mulighed for at opdage aspekter af teksterne, jeg ellers ville være gået glip af. I 1. Mosebog har jeg haft lejlighed til at blive chokeret over den betragtelige mængde af sex, vold, incest og den udbredte praksis blandt patriarkerne med at kalde sin kone for sin søster og låne hende ud til Farao… Det er hård kost, og man forstår ikke, hvorfor de amerikanske mødre har undladt at fylde den med “parental advisory” klistermærker!

begyndelsen og tænkeren

Nå, men noget af det, der virkelig holder min interesse fanget er, at Bibelen spænder så vidt. Fra det allermest grusomme til det sarte og poetiske. Tekster om spiritualitet, men også om hverdagsliv. Min favorittekst er Prædikerens bog, der indeholder meget mere end det velkendte “alt har sin tid”. Første gang jeg læste teksten tænkte jeg, at den næsten lige så godt kunne være buddhistisk. Den postulerer, at livet er kort og tomt, og råder os til at nyde det: “Det er, hvad jeg har set: Det er godt og rigtigt at spise og drikke og nyde frugten af alt det, et menneske slider med under solen i det korte liv, Gud har givet ham; det er hans løn”. I min Bibel står der, at “alt er tomhed”, men der er kommet en udgave på nydansk, som siger at “alt er flygtigt”. Denne nye oversættelse af 1. Mosebog og Prædikerens bog hedder “Begyndelsen og Tænkeren”, og den kan jeg absolut anbefale til læsere, som både vil have en lang historie med masser af drama, og noget at ruge lidt over 🙂

Der er så meget at gribe fat i, og læsningen fører ofte til, at jeg lige skal finde en fortolkning eller have et eller andet opklaret, så det er et stort projekt! Når de fire år er gået, vil jeg sikkert med stort udbytte kunne læse bogen én gang til. Eller måske skal jeg prøve Koranen til den tid?Comments »

Trackbacks/Pingbacks

  1. betteskov - Decemberbøger

Leave a Comment