10.13.16

En film til fantasien og en til hjertet

Posted in Film at 1:08 pm by betteskov

Sidste weekend bød på hele to rigtig gode biograf-oplevelser med film, jeg varmt kan anbefale. Det var to meget forskellige måder at fortælle en god historie på, men begge film forlod jeg med en glad fornemmelse indeni.

Den første film var “Miss Peregrines home for peculiar children”, som jeg næsten var færdig med at læse som lydbog på Storytel. Bogen kunne jeg godt lide, uden at være helt blæst væk, men det var i hvert fald ikke svært at se, at den lægger vældig godt op til en film af Tim Burton. Der er foretaget en del ændringer fra bog til film, og her har vi faktisk et tilfælde, hvor jeg synes sidstnævnte var bedst, eller i det mindste lige så god.

Plottet er meget genre-typisk, det handler om den unge amerikanske mand Jacob, som kommer i kontakt med et overnaturligt univers med monstre og mennesker, som har særlige evner (de er ultra-stærke, kan flyve eller sætte ild til ting med hænderne). Han har gennem hele sin barndom hørt historier om disse sælsomme børn fra sin elskede bedstefar, men troede det var fri fantasi. Imidlertid kommer de sælsomme skabninger meget tæt på, og Jacob må rejse til en forblæst britisk ø, hvor børnene med superkræfter får brug for hans hjælp…

Det stærke bånd mellem bedstefar og barnebarn er en vigtig del af historien, og jeg synes, den bliver leveret meget troværdigt både i film og bog. Filmen er (selvfølgelig) enormt flot visuelt, og Tim Burton kan ikke undlade at give den fuld gas med dansende skeletter og uhyggelige skabninger. Jeg er vild med “Nightmare before Christmas”, som det forresten snart er tid til at se igen, og universet er meget tæt på den films. Derfor bliver miss Peregrines verden heller ikke voldsomt meget anderledes end noget, jeg har set før, men det er en sjov film, som underholder maksimalt. Jeg kan godt lide, at bog og film selv leger med den nærværende fortolkning, at uhyrerne repræsenterer nazister og de sælsomme børn er jødiske flygtninge. Det giver lige lidt ekstra til den voksne, fortolkningsglade seer.

Miss+Peregrine’s+Home+for+Peculiar+Children

Den anden film foregik også i en fascinerende verden, nemlig Japan 😉 Men den var helt anderledes afdæmpet, faktisk direkte langsom i sin fortællestil. Den japanske titel er “An” som er en slags sukret bønnepasta, og filmen handler faktisk om at producere denne delikatesse. Især den første halvdel viste fremstillingen i mange detaljer, men jeg kedede mig ikke. Der var smukke billeder af kirsebærtræer, og hovedpersonerne var lette at relatere til.

I korte træk møder vi en mand, som ensomt passer en pandekagebod (bønnepastaen er en slags fyld). Han leder  efter en assistent, og en ældre dame tilbyder sin hjælp. Det viser sig, hun har afluret bønnepastaen dens inderste hemmeligheder, som hun giver videre. Desværre bærer hun et meget tydeligt stigma, og må igen forlade boden. Men hun giver vigtig livsvisdom videre til både pandekagebageren og en gymnasiepige, der bruger den som sit holdepunkt. Alle tre hovedpersoner har deres at kæmpe med, og filmen kredser om temaet fordomme.

Månen%20over%20kirsebærtræerne

Den er lidt trist, men alligevel fuld af livsmod. Kirsebærtræerne har også en symbolsk betydning, men filmen er enormt enkel i plot og udtryk. Det er en “lille” film, men ikke én, man hurtigt glemmer. Jeg må indrømme, jeg nok aldrig selv havde taget mig sammen til at se en film om at rense og koge bønner, men jeg er så heldig den blev vist i den esbjergensiske filmklub Valentino. Så jeg blev også selv udfordret lidt på mine fordomme!

Efterårsferien nærmer sig, og jeg er spændt på, hvad biograferne byder på. Har I noget, I bare skal se?

 4 Comments »

 1.    Birgitte B said,

  oktober 14, 2016 at 7:38 am

  Jeg skal se dyner! Bare sove længe og slappe af… men altså kun i weekenden, for har ikke ferie. Jeg har ikke kig på så mange film. Jeg ved der bliver en del til jul, som jeg gerne vil se, bla. Star Wars. Men Kvinden i toget vil jeg gerne se, når den kommer i slutningen af denne måned 🙂 kh. Birgitte

  Svar

 2.    lmikaeld said,

  oktober 14, 2016 at 7:51 am

  Din heldige rad! ‘An’ er en af de film, jeg allerhelst vil se. Men Burton er nu eller ikke tosset at bruge et par timer i selskab med.

  M!

  Svar

 3.    betteskov said,

  oktober 14, 2016 at 7:55 am

  @Birgitte: Kvinden i toget er også højt på min liste! Til gengæld var jeg slet ikke klar over, der kommer en ny Star Wars, men den skal da ses. Og den nye film fra Harry Potters univers om magiske bæster 🙂
  Jeg har heller ikke ferie, men vi må tage revanche en anden gang!

  @M! Sjovt nok tænkte jeg på dig, da jeg så Am 🙂 Hvis noget er en M! film, så er det den. Tror helt sikkert du vil kunne lide den. Er den ikke på filmstriben endnu?

  Svar

 4.    lmikaeld said,

  januar 14, 2017 at 11:28 am

  Så fik jeg – i ugens løb og sammen med kæresten – endelig set ‘An’ og kan slet ikke komme mig over, hvor fantastisk en film det er.

  Inderlig, intens og ærlig.

  Den var lige præcis … lige mig!

  M!

  Svar

Trackbacks/Pingbacks

 1. betteskov - Filmsæson! Igen-igen-igen

Leave a Comment