10.27.16

Bøger som overrasker

Posted in Bøger, Hverdagsliv at 12:31 pm by betteskov

Der læses selvfølgelig på livet løs i Casa Betteskov, og bøger i mange forskellige genrer. Min indre jyde (læs = gnier) har udtalt, at når jeg nu betaler for et Storytel abonnement, skal det også udnyttes! Der er et væld af bøger at vælge imellem, og jeg får både lyttet og læst på min Ipad. Senest faldt jeg over en bog af én af mine absolutte favorit-forfattere fra ungdommen, selveste Dennis Jürgensen. Hans krimi, “Løbende tjener” havde jeg ikke hørt noget om, men den blev straks flået ned på min personlige boghylde.

_9788758810003

Det var et godt valg, for bogen var en stor positiv overraskelse. Det er en ret traditionel krimi med en plaget politimand med store personlige lig i lasten, en kæk kvindelig opdager osv. Der er grusomme drab og voldsom jagt på gerningsmanden. Lige som det skal være. Dennis skriver simpelthen bare letflydende og stramt, og her bliver jeg nok nødt til at sammenligne ham lidt med George RR Martin. Han har nemlig udtalt skepsis overfor stramme genrer, og mener en god historie er en god historie, uanset om det er fantasy, sci-fi, horror eller noget helt andet. Dennis Jürgensen har skrevet en masse humoristisk horror for unge, men også kærlighedshistorier (den med det første hik kan jeg næsten udenad), og bøger med et let anstrøg af overnaturlige ting (“Jeg – en nørd”) men hvor det ikke er en mystisk verden der bærer historien, men sproget og karakterne. Det burde vel ikke komme som et chok, at han også kan skrive en bog for voksne, som jeg tror vil falde fint i de fleste krimifans smag? Jeg nød den, og skal helt sikkert læse næste bind i serien – for der er i den grad lagt op til en fortsættelse.

I en boganmeldelse læste jeg, at Sofi Oksanen udgav en ny bog, og så måtte jeg bryde mit nærig-dogme og direkte til boghandlen. “Norma” røg fluks i indkøbskurven, men det tog mere end en uge at få læst bogen. Jeg knoklede med den, men den fangede mig aldrig. Plottet lød ellers spændende, meget nutidigt og Oksanensk, med en kvinde hvis hår vokser virkelig hurtigt og har helt sit eget liv, og nogle skurke som gerne vil score kassen på hair-extensions a la Nicky Minaj. Der er også noget med surrogatmødre og babyfarme, men jeg kunne slet ikke leve mig ind i personerne, og historien foldede sig ikke rigtigt ud.

untitled

Jeg ved ikke, om det er mig der ikke er topkoncentreret, eller der er tale om et fejlskud fra en forfatter som ellers har sin helt egen spændende stil og stemme (og vist har researchet på sig selv for at skrive om hår…). Jeg har lånt bogen ud til min mor og er spændt på, om hendes dom svarer til min.

Lige nu er det “Orkensæsonen og stilheden” af Anne-Cathrine Riebnitzsky som findes på min telefon og tablet. Den virker lovende, og boghylder rummer titler af Murakami, Brinkmann, Lone Frank og Modiano og jeg har fundet bogen “Jeg hedder ikke Miriam” efter flere anbefalinger. Kunne dog godt tænkes, jeg skal læse noget lidt lettere og luftige i næste omgang. Forslag?

 7 Comments »

 1.    Birgitte B said,

  oktober 27, 2016 at 2:22 pm

  ‘Orkansæson’ var desværre sådan lidt flad for mig at læse. Måske fordi mine forhåbninger var sat højt efter ‘forbandede yngel’.
  Jeg har læst én bog af Sofi Oksanen (renselsen), som jeg egentlig synes var ok, men jeg kender ikke mere til hendes bøger.
  God fornøjelse med al læsningen. Kh. Birgitte

  Svar

 2.    karina said,

  oktober 27, 2016 at 3:51 pm

  Hej Jane,

  Jeg har netop læst “Ude”, af Natsuo Kirino : isnende uhyggelig japansk krimi – af en kvindelig forfatter. Se mere her: http://www.litteratursiden.dk/anmeldelser/ude-af-natsuo-kirino

  Og er i gang med Tidens væsen, af Ruth Ozeki, http://www.litteratursiden.dk/anmeldelser/tidens-vaesen-af-ruth-ozeki
  Jeg er ikke kommet så langt men den tegner til at blive en stor læseoplevelse.

  God læselyst til dig – Løbende tjener får jeg lyst til at læse – men pt. Læser jeg bøger af japanske forfattere eller om Japan. (Det er mit emne som booktalker på biblioteket (jeg kan jo ikke blive ved med at tale om løbebøger, vel?))

  Kh Karina

  Svar

 3.    betteskov said,

  oktober 28, 2016 at 6:49 am

  Hej Karina og tak for links! Japan er da et helt vildt spændende land, og sikke nogle bøger, der kommer derfra 🙂 Jeg får bare sådan lyst til at besøge landet igen, hver gang jeg åbner en bog derfra. “Tidens væsen” har jeg læst, den er helt speciel og jeg kunne især godt lide den japanske del. Et indblik i landet man IKKE får som turist, hvor alt er meget pænt og venligt på overfladen. Vi sad faktisk på caféer som lignede den beskrevne på en prik! Jeg har en anden japansk bog i kikkerten, nemlig “Den hengivne hr X” af Keigo Higashino, og som altid noget Murakami der hænger lidt. Kunne meget vel være jeg også skal hilse på den japanske krimidronning!
  Hej til dig også, Birgitte, og jeg mangler også at komme op og ringe over Orkansæsonen. Der er nok lidt for mange personer, et ordentligt mas at holde rede på alle sammen. “Renselse” synes jeg er Oksanens bedste bog, men også “Stalins køer” som handler både om finsk/estisk historie og en ung kvinde med spiseforstyrrelser. De bøger gav en ekstra dimension til min rejse til Helsinki, hvor vi tog færgen til Tallin, ligesom de gjorde i Oksanens bøger… Men hendes nyeste bøger har jeg slet ikke haft det på samme måde med.

  Hov, aner lige et tema her: ser ud til, bøger er særligt spændende, hvis man har rejst til det land de omhandler, eller drømmer om det. Mon jeg er den eneste, der bruger skønlitteratur som rejseguide?

  Svar

 4.    www.skøreliv.dk said,

  oktober 28, 2016 at 2:02 pm

  Du har sikkert læst dem allerede, men jeg er pt. fan af ‘Min mormor hilser og siger undskyld’ af Fredrik Backman eller ‘To sekunder i Byron Hemmings liv’ af Rachel Joyce

  Svar

 5.    karina said,

  oktober 28, 2016 at 5:55 pm

  Hej igen,

  Jeg har læst “den hengivenhed Hr. X” – hvis “Ude” handler om mænd der hader kvinder, – så handler Den henrivende Hr. X om mænd der elsker kvinder. + så meget andet selvfølgelig.

  Ej – har du været i Japan?! Det drømmer jeg så meget om…. Og jeg håber snart det lykkes!

  Har lige set sådan en fin japansk film om kirsebærtræer og en særlig sød bønnefyldt lagkage. Har du set den?

  Og så har jeg faktisk løbet 10 km i dag! Wau for den da… Jeg kan godt mærke det i kroppen, men jeg tror den acceptere hvis den får lidt ro. Dejligt.

  Rigtig god weekend

  Kh Karina

  Svar

 6.    betteskov said,

  oktober 31, 2016 at 7:56 am

  Hej Skøre Liv (cool navn) og velkommen til 🙂 Jeg har faktisk ikke læst den om mormoren, men den er da lige tilføjet listen! Kender jo ham Fredrik Backman fra “En mand som hedder Ove”, og den nød jeg meget. Rachel Joyce har jeg engang læst en bog af, “The unlikely pilgrimage of Harold Fry”. Den kunne jeg også godt lide, så hvis den bog du nævner er lige så god, så skal den vist også læses! Listen udvides og udvides, ligesom universet…

  Svar

 7.    betteskov said,

  oktober 31, 2016 at 7:59 am

  Weeee Karina, hvor skønt du kan løbe 10 km igen! Det starter jeg lige med at flage lidt for 🙂
  Jeps, jeg har været så heldig at besøge Japan hele to gange. Først var jeg på en konference i Kyoto og holdt et par dages ferie i Osaka. Anden gang var jeg i Tokyo som turist. Begge kæmpe oplevelser, der gav lyst til mere. Så jeg drømmer bestemt om Japan igen, og vil gerne lidt ud på landet. Det er ikke svært at rejse rundt i byerne, selvom folk ikke er så glade for at tale engelsk, kan man nemt klare sig, og det er et meget sikkert land at rejse i. Noget lettere tilgængeligt end jeg troede. Skriv endelig, hvis du vil have rejsetips 🙂
  Filmen med bønnepastaen er helt suveræn – den er så afdæmpet og smuk, sørgelig men livsbekræftende. Elskede den! Og så er jeg begyndt på Hr X, så småt. Den er lang men flyder godt, synes jeg.
  Tak for bogtips 😀

  Svar

Leave a Comment