02.08.17

Smalltalk

Posted in Ikke kategoriseret at 8:13 pm by betteskov

Autisme er blevet et populært samtaleemne, efter DR er begyndt at sende de udsendelserne om De skjulte talenter. Jeg ser dem med stor interesse, medfølelse og en smule genkendelsens glæde.

Jeg vil gerne understrege, at jeg ikke på nogen måde et blevet diagnosticeret med autisme eller selv mener, jeg befinder mig på spektret, men jeg har altså en enkelt vigtig ting til fælles med deltagerne i programmet. Smalltalk er altid forekommet mig at være mærkeligt, unyttigt og fuldstændig umuligt!

Med årene er det blevet bedre. Jeg har trænet, og kan nu klare mig uden den nedskrevne liste, som jeg udarbejdede engang og altid havde i min pung. Nu er det snarere en mental liste, jeg lige tænker på, hvis jeg ikke ved, hvad jeg skal sige over frokosten. Her er et udpluk af de emner, jeg har testet og bedømt til at være brugbare.

 1. Vejret. Den sikre, stærke klassiker. Giver både mulighed for forudsigelser og tilbageblik. Altid god for et par minutters samtale, og jeg kan komme ind på løb (ved at fortælle hvordan jeg håndterer sne/varme/modvind mm på mine træningsture)
 2. Udsendelser på DR (jeg har ikke TV og kan kun streame). Lige for tiden er det især De skjulte talenter og U-Turn jeg bruger. Solide emner, fordi jeg ofte kan drive væk fra smalltalk og over i faglige diskussioner. Men jeg holder mig ikke for god til at se X Factor og MGP, til dels for at få friske forsyninger af emner.
 3. Folks børn og deres fritidsaktiviteter eller institution. Et godt emne, som kan fylde en hel kaffepause ud, og jeg kan deltage aktivt ved at fortælle om William, som jeg er voksenven assistent for. Problemet er bare, at jeg let kan huske hvad det endoplasmatiske reticulum og golgiapparatet er, men er totalt ude af stand til at rodfæste andres afkoms navne i min hukommelse.
 4. Mad, opskrifter og restauranter. Et emne med masser af kød på, men kan være risikabelt, da jeg nogle gange kommer til at sige ting (f.eks. min mening om Jensens Bøfhus eller min holdning til størrelsen på bagerkager i provinsen) der får mig til at fremstå som sundhedsapostel, snob eller spelt-agtig. Bør kun bruges i udvalgte kredse, hvor man kan være heldig at få en lang samtale om Lagkagehuset versus Emmerys.
 5. “Hvornår har du ferie og hvad skal du?” Et godt emne, fordi svarene ofte er interessante, og der er mulighed for at få en lang debat om rejsemål og drømmerejser. Med indbygget risiko for at komme til at blære sig, når man har været så heldig  allerede at have været på en stribe af sine drømmerejser.
 6. Dagligvarebutikker. Mærkeligt emne, men man kan tale virkelig længe om hvor de ligger, deres udvalg, priser og rengøringsstandard. Kan krydres med “Jylland mod København”, for på dette felt er der masser af forskelle at observere.
 7. Tøj, make-up, hår, mode… Jeg tror dette er et godt emne i kvindekredse, men det er mig aldeles umuligt at finde på noget at sige udover “har du været til frisør for nylig?” Gerne fulgt op af et medlidende blik. At gå til frisør er nogenlunde det kedeligste i verden!
 8. Jul, påske og andre højtider (når det er relevant). Det er ret sikkert at spørge andre til deres traditioner og præferencer, men jeg har virkelig svært ved at se interesseret ud, når der er sagt mere end én sætning om sild og snaps…
 9. Transport, gerne i form af let brok over den offentlige, lange bilkøer eller hensynsløse cyklister i hovedstaden.

Hvis nogle af mine læsere er lige som jeg, har denne liste kedet dem halvt ihjel. Hvis I er anderledes, kan I måske supplere den lidt?

PS: Jeg er ikke helt uoplyst. Barmhjertige mennesker HAR fortalt mig, at jeg ikke skal forsøge at smalltalke om religion (herunder løb), politik eller privatøkonomi 😉6 Comments »

 1.    frost said,

  februar 10, 2017 at 6:42 pm

  Det er sjovt, jeg tænkte faktisk på dig, da jeg så programmet. Altså da puslespils-entusiasten var der. Går det lige så hurtigt, når du lægger kæmpe puslespil? 😉

  Svar

 2.    betteskov said,

  februar 12, 2017 at 3:30 pm

  Hej Frost 🙂
  Jeg synes det er vildt sjovt du kom til at tænke på mig! Og lidt sejt, egentlig. Måske har jeg lidt med mønstergenkendelse, men jeg lægger nu ikke store puslespil specielt hurtigt. Det går dog tjept med 500-1000 brikker.
  Men selvom jeg har visse træk til fælles med autisterne, er jeg altså ret neurotypisk (eller også har jeg valgt en omgangskreds hvor alle har en rem af huden?), for det meste…

  Svar

 3.    Anette said,

  februar 16, 2017 at 6:36 pm

  Er heler ikke i spektret… men når jeg læser om asberger, og de klassisk udtryksformer det hos piger… så kunne jeg såmen nok puttes i den boks, både nu og som barn.
  small talk er hamrende svært, genialt med en liste… det hjælper ikke at jeg har svært ved at koble ansigt-navn-“hvor kender jeg dig fra” men det mest min ptsd der har ødelagt det… selv jeg ikke var den hurtigste til at lærer navne før….
  men specielle talent syntes jeg ikke jeg har…. ihvertfald ikke som dem i udsendelsen.

  Svar

 4.    Betteskov said,

  februar 20, 2017 at 6:28 am

  Hej Anette og tak for kommentaren
  Hurra for ikke at blive proppet i kasser! Det tror jeg ikke gavner ret meget 🙂
  Jeg er heller ikke god til at koble navne og ansigter sammen, hvilket kan være lidt besværligt, når man har en stor berøringsflade, rent professionelt. Men så kan jeg da bare spille rollen som distræt videnskabsperson 😉
  Tror også det er de færreste, autister eller ikke-autister, der har så udprægede talenter. Men det må da være fedt!

  Svar

 5.    Anette said,

  februar 24, 2017 at 8:53 pm

  Ja at have sådan talent i den grad må være fedt.
  Jeg spiler mit ptsd kort. .. og den distræte kunster har jeg altid brugt…. 😄
  og sådanne kasser passer de færreste rigtigt i, desværre vil sundhedssystem dem gerne…

  Svar

 6.    Betteskov said,

  februar 25, 2017 at 9:54 am

  Jeg kan rigtig godt lide det distræte kunstner kort 😊 må være lækkert at kunne spille (kan jeg nok ikke selvom jeg tit laver perleplader 😉). Lidt sjovere end ptsd, det må være rigtig træls!!!!
  Ja, der er et problem med kasser – jeg tror nu de fleste læger og sygeplejersker godt kender diagnosesystemets begrænsninger, men hos de myndigheder der skal udbetale penge og tilkende pension er der et lidt firkantet syn på de ting. Nødvendigt? Det ved jeg ikke nok om de områder til at udtale mig om…

  Svar

Leave a Comment