06.27.17

Tilflyttertips til succesfuld integration

Posted in Hverdagsliv at 1:22 pm by betteskov

I mit tidligere indlæg lovede jeg at dele ud af mine bedste råd til at falde til i en ny by, baseret på erfaringer fra min ankomst til Esbjerg for syv år siden. Hvor godt det lykkedes mig at falde til er selvfølgelig ikke kun op til mig at bedømme, men eftersom jeg har optrådt i de lokale medier som “Ugens tilfredse tilflytter”, synes jeg godt jeg kan tillade mig at kloge mig lidt på dette emne 😉

Tag udgangspunkt i dine interesser: Det kan godt være, du flytter til en by med et forrygende godt miljø omkring frimærkesamling eller lystfiskeri. Det hjælper bare ikke rigtig, hvis du ikke har en oprigtig lyst til at deltage i de aktiviteter… Jeg valgte at møde mennesker gennem sport og litteratur, og det gav anledning til mange gode bekendtskaber. Gennem biblioteket blev jeg medlem af to læsekredse som mødtes en gang om måneden, og ved at melde mig ind i en triatlonklub fik jeg nogen at følges med til træning og konkurrencer. Jeg var også med på sociale ture til f.eks. Stafet for livet og 12 timers spinning, hvor vi var 2-4 om en cykel og snakkede i pauserne. Ingen tvivl om, at det var løb og fitness som var den absolut bedste måde for mig at lære de lokale at kende!

Meld dig frivilligt: Ved at blive besøgsven, lektiehjælper, livredder i den lokale svømmeklub eller noget helt fjerde, kan du både gøre en god gerning og komme i kontakt med andre. Mange af de frivillige er mennesker, som har tid og rummelighed til at udvide deres netværk. Hvis en ugentlig aftale er svær at overkomme, kan man også være frivillig til enkelte begivenheder. Jeg har således serveret mad til en lokal musikfestival og stået i baren ved EM i curling. På den måde kan man både få en sjov oplevelse, en t-shirt og måske nye venner, og indsatsen er begrænset til få dage. Jeg lærte allerflest at kende ved nogle uger at løbe parkrun og på andre lørdage hjælpe som tidtager, løbsleder og arrangør af et halloween-event.

Gå efter andre tilflyttere: Det kan godt være svært at sparke døren ind hos folk, der har alle deres folkeskolevenner, gymnasievenner og kollegaer fra de seneste 10 år i nærheden. Derimod er tilflyttere tit mere desperate på udkig efter nye venner. Jeg kom i et netværk som hed “Esbjerg Newcomers”, hvor danskere og udlændinge (hovedparten tilflyttere, akademikere og i 30erne, så jeg passede perfekt ind) mødtes til en drink og lidt snak en eftermiddag om måneden. Ofte gik vi ud for at spise sammen bagefter, og der blev lavet mange aftaler om svømmeture, museumsbesøg, koncerter og byture. Desuden blev jeg frivillig mentor for højtuddannede udlændinge. Jeg delte lidt ud af mine erfaringer om det danske arbejdsmarked, og fik drukket mange kopper te med spændende personer fra hele verden.

Vær ikke bange for at invitere: Hvis du møder en person, som du gerne vil drikke kaffe med en dag, så spørg! Det er altså ikke farligt. Mere åbne invitationer, f.eks. på sociale medier eller på datingsider (en akavet date kan faktisk blive til et godt venskab, det har jeg oplevet flere eksempler på) er også en mulighed. Måske er der allerede en facebook-gruppe, hvor man kan finde en løbemakker eller én at gå i biografen med i lokalområdet?

Lad være med at lave dig selv helt om, men… Der er altså nogle små forskelle på folk i forskellige dele af landet, og mellem land og by. I Esbjerg lærte jeg hurtigt, at det er meget populært at spørge direkte og pågående til prisen på hvad som helst, og selvom jeg ikke synes det er god stil, valgte jeg IKKE at afskrive alle med denne opførsel. Ligeledes måtte jeg finde mig i at “god mad” ofte blev forstået som “store portioner” og prøvede ihærdigt at få min indre mad-snob til at flette næbbet i sociale sammenhænge. Mine fordomme omkring kropsudsmykninger med blæk og silikone, overdreven solariedyrkelse (Jeps, det bruges stadig i provisen) og tøj med dyreprint  fik jeg udfordret grundigt. I Aarhus og København er det nemt at møde mennesker, der ligner mig, men i Esbjerg fik jeg venner som var meget anderledes, men vældig skønne! Mon ikke jeg lærte lidt af den erfaring?

Besøg de gamle venner: Når man flytter, er det vældig dejligt hvis vennerne kommer forbi, men der ER bare længere fra København til Esbjerg end omvendt. Selvom du prøver at falde til i den nye by, er det helt legalt at gøre en indsats for at fastholde gamle venner. Jeg valgte at være mobil, især i de første år, og sprang ofte på et tog til Aarhus eller København. Det gjorde jeg kom hjem med fornyet energi på integrationsprocessen, og jeg kunne undervejs mærke hvordan jeg blev mere og mere solidarisk og mindre ironisk overfor min nye by.

Indse at al begyndelse er svær. Jeg mødte mange mennesker i Esbjerg, men der er et stykke vej fra man hilser på hinanden i fitnesscentret, til man hygger sig sammen i hinandens hjem. Uanset hvor god en indsats man gør, tager det bare tid at opgradere bekendtskaber til venskaber.

Nu er jeg så tilflytter igen, men til København hvor jeg kender mange i forvejen – så udfordringen er snarere at få “aktiveret mit netværk” for nu at være sådan lidt buzzword-agtig. Men jeg modtager selvfølgelig meget gerne tilføjelser og kommentarer til listen, der er sikker mange måder at komme i kontakt på, som jeg slet ikke har overvejet 😀Leave a Comment