01.03.18

Årets første bog: Habibi

Posted in Betteskov på Amager, Bøger, Hverdagsliv at 12:06 pm by betteskov

Når nu 2017 ikke blev det helt store læseår, kan 2018 måske tage revanche. På årets første dag fik jeg læst en hel (og temmelig tyk) bog, og var ganske opslugt! “Habibi” af Craig Thompson er en grafisk roman (lyder finere end tegneserie, men det ER en roman), så der var naturligvis ikke så megen tekst jeg skulle forholde mig til, men til gengæld har den meget detaljerede tegninger, som sagtens kan tåle endnu et kig. Jeg kommer helt sikkert til at bladre mere i bogen, der derfor endnu ikke har forladt mit natbord.

Historien foregår i et fiktivt univers, men det minder om Arabien. Der er både elementer fra de moderne riger jeg har oplevet på mine rejser til Saudi Arabien og Emiraterne, og landene fra 1001 nats eventyr. Det er en eventyrlig fortælling om to børn uden forældre, pigen Dodola og den yngre dreng Zam, der flygter fra en tilværelse som slaver og gemmer sig i ørkenen. Senere kommer de til sultanens palads og en nutidig storby. Deres vej er ikke let, og nogle af de grusomheder de udsættes for er virkelig voldsomme! Den er ikke for mindreårige, og der er grafiske beskrivelser af vold, sex og kombinationen af de to.  Selv i de mest uhyggelige scener er der en skønhed i tegningerne, og en understrøm af håb og kærlighed i historien. Romanen opstiller mange kontraster mellem fortid og nutid, mænd og kvinder, mennesker med lys og mørk hud, rige og fattige… Men der er en mulighed for forening!

Der er citater fra både Koranen og arabiske eventyr, og mange sammenligninger af fortællinger fra Biblen og Koranen – det er helt klart en bog som inspirerer til videre læsning. Mediet udnyttes fremragende til at sammenstille menneskekroppe, landskaber, bogstaver og mønstre, og det giver en ekstra dimension til beskrivelserne af islamisk mysticisme. Jeg fik meget lyst til at læse videre i min flotte udgave af 1001 nats eventyr. Det er ikke en udgave til hurtiglæsning som står på min reol, så forventer ikke at være igennem den ved slutningen af 2018!

Anbefalingen herfra er klar: Habibi er værd at læse og har så meget gods i sig, at der er meget at forholde sig (kritisk) til, meget at tænke over og smukke billeder at fryde sig over. Jeg synes, den giver nuancerede billeder af den islamiske verden, med både skønhed og grumhed. I hvert fald har den en helt anden tematik end de fleste historier om Islam og arabisk kultur, som optræder i de vestlige medier – og det er dejligt forfriskende. Romanen har næsten alt, undtagen tørklædedebat, frikadelledebat og ghettodebat…4 Comments »

 1.    lmikaeld said,

  januar 4, 2018 at 2:51 pm

  Ikke noget dumt sted at starte 2018, må jeg bare sige; den har ligget på mit natbord det meste af 2017, men jeg er aldrig kommet ret langt. Desværre. Det må være mit mål at læse den, inden året er omme … har du læst andet af ham?

  Lige nu er jeg i gang med ‘Et rum større end ensomheden’ af Yiyun Li, som jeg synes skriver stærkt.

  M!

  Svar

 2.    Betteskov said,

  januar 5, 2018 at 6:27 am

  Kære Mikael

  Det er sjovt vi har haft det på helt samme måde med denne bog – jeg har længe kigget på den og haft lyst til den, men kunne simpelthen ikke komme i gang. Så pludselig fik jeg bare læst det hele i et hug, og den er fremragende og flot! Lidt svære scener også, men hovedindtrykket er vældig godt.

  LI har jeg aldrig læst, men måske bliver 2018 året? LIge nu tager jeg det lidt roligt med Erik Valeurs Logbog fra et livsforlis, den er spændende og sjov på sine steder, men rammer ikke det allerdybeste – og det kan godt være tiltrængt!

  /Jane

  Svar

 3.    lmikaeld said,

  januar 5, 2018 at 5:38 pm

  Sjovere endnu, synes jeg, fordi jeg rent faktisk genlæste ‘Blankets’ i løbet af 2017; jeg havde glemt, hvor foruroligende god den var. Hvis du ikke har læst den, hvilket jeg ikke kan huske, om du har, så er det bare med at komme i gang.

  Den er meget personlig.

  M!

  Svar

 4.    Betteskov said,

  januar 8, 2018 at 8:31 am

  Jeg har ikke læst andet af Craig Thompson end Habibi – men det har jeg da absolut fået mod på! Tror dog lige der skal gå lidt tid, det er en oplevelse man lige skal komme sig over… Men mon ikke jeg er klar, når det lokale bibliotek har skaffet den hjem 🙂

  Svar

Leave a Comment